Monimediallinen romaani | Lukemattomat

Monimediallinen romaani

Sanna-Leena Knuuttila, Risto Niemi-Pynttäri ja Urho Tulonen

Romaaneja on myös täydennetty digitaalisten sovellusten avulla. Esimerkiksi Marisda Pessl on liittänyt Night Film (2013) trilleriinsä Night Train Decoder -sovelluksen. Sen ladattuaan lukija pääsee eKirjan sisäisistä linkeistä trilleriin liittyviin oheisaineistoihin, joiden kautta hän saa lisätietoa tapahtumien taustoista ja sivuhenkilöistä. Sovellus sisältää myös pianomusiikkia, jota eräs romaanin henkilöhahmoista soittaa. Tämä syventää romaanin tunnelmaa.   

Kirjailija itse suosittelee, että Night Film Decoderia käytetään vasta trillerin lukemisen jälkeen, koska sen tarkoituksena on ensisijaisesti syventää teosta. Mikäli lukija siirtyy jatkuvasti kirjan ulkopuoliseen sovellukseen, lukukokemus saattaa häiriintyä ja tarinaan uppoutuminen voi keskeytyä.

Romaanin tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2011, eli uusmedia ja sosiaaliset mediat ovat luontainen osa sen henkilöiden maailmaa. Night Film Decoder houkuttelee lukijaa palaamaan romaanin maailmaan,  syventymään sen salaisuuksiin, perehtymään henkilöihin ja kokemaan musiikin myötä romaaniin liittyviä tunteita.

 

Lähteet

Weigel, A. 2018. “New Reading Strategies in the Twenty-first Century: Transmedia Storytelling via App in Marisha Pessl´s Night Film.”  Teoksessa Reading Today. Toimittaneet Hax, A. & Olavarria, L. ULC Press.